Új jelszó kérése
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Partnereink
Tanúsítvány
SSL Certificate

Miért fontos a csomagolás?

A csomagolás a modern kereskedelemben az áru elválaszthatatlan, szerves része. Segítségével garantálható, hogy az adott termék használati értékét megőrizve, sértetlenül jusson el a gyártótól a forgalmazón át a fogyasztóig. Emellett fontos szerepet játszik a szállításban, a logisztikában és a vagyonvédelemben is. Az elmúlt évszázadban, az életszínvonal emelkedése és az ebből fakadó vásárlói igények megváltozásával a csomagolással szemben támasztott minőségi követelmények is drasztikusan megemelkedtek. Napjainkban a környezetbarát, fenntartható anyagokon és technológiákon van a fő hangsúly.

A csomagolás ugyanakkor abban az esetben tekinthető ideálisnak, ha minimális költség mellett biztosítja a maximális áruvédelmet, valamint a forgalomba hozatali alkalmasságot. További fontos szempont a vevőbarát és a szabályoknak, előírásoknak és vagyonvédelmi kritériumoknak megfelelő kialakítás.

A megfelelő csomagolás kiválasztása

A csomagolóanyag kiválasztásánál számos szempontot kell figyelembe venni. Ilyen például a termék romlandósága, az áruszállítás módja, valamint a készítmények esetleges veszélyessége. Utóbbi esetben speciális megoldásokra, vákuum- vagy védőgázos csomagolásra van szükség.

A biztonság az áru megóvásán túl a harmadik személy általi manipulációra is ki kell, hogy terjedjen. A bontatlan, garantáltan original csomagolás kulcsfontosságú: a megfelelően kialakított borításon az egyszeri kibontás szemmel is jól látható. Ez történhet dézsmálásbiztos kupakkal vagy üvegek esetén zárómembránnal. Az egyszeri fogyasztásnál nagyobb mennyiséget tartalmazó egységeknél ugyanilyen fontos szempont a visszazárhatóság is.

A gyermekbiztos zárás elsősorban vegyszerek, festékek és gyógyszerek esetében elengedhetetlen. Elterjedt módja a többféle mozdulattal, például egyidejű nyomással és tekeréssel nyitható kupak. A gyermekbiztos csomagolás kritériumait az MSZ ISO 8317: 1990. szabvány rögzíti.

Veszélyes anyagok esetén a csomagolás feladata a kiömlés és kiszóródás megakadályozása az anyag erőteljes mozgatása esetén is. A csomagolásnak formájában is el kell különülnie az emberi fogyasztásra alkalmas termékek borításától.

A vevőbarát csomagolás

A csomagolást több szempont szerint is vizsgálhatjuk, hogy vevőbarát-e vagy sem. Alapkövetelmény, hogy a csomagolás könnyítse meg a termék szállítását, otthoni elhelyezését és felhasználását. Legyen könnyedén visszazárható, tiszta és higiénikus! A feliratok jól látható helyen, olvashatóan kerüljenek elhelyezésre.

Az ún. „intelligens csomagolás” az áru aktív és passzív védelméről is gondoskodik, emellett a vevő számára egyértelműen jelzi a termékben történő változásokat. Passzív védelem esetében a csomagolás óvja a terméket a környezeti behatásoktól, míg az aktív csomagolás „légzést” biztosít az árunak (pl. zöldségek, gyümölcsök esetében). Utóbbiak általában a termék minőségi idejének meghosszabbítását szolgálják.

Az indikátorcsomagolás színváltozással jelzi a csomagban végbemenő különféle (hőmérséklet, pH-szint, szén-dioxid-tartalom stb.) változásokat. Elsősorban fagyasztott termékeknél használják.

Csomagolási módok:

Szállítói csomagolás

Elsődleges célja a külső hatások elleni védelem, emellett gondoskodik a mozgatás és tárolás megkönnyítéséről. Egy külső burkoló csomagolásból (pl. láda, konténer) és egy belső fogyasztói csomagolásból áll. Bizonyos termékek esetében a környezetet védi a termék esetleges káros hatásaitól. Az egyes csomagok közti erőhatások elkerülése érdekében támasztóelemekkel, párnázott anyaggal vagy akár kétrétegű hullámpapírral töltik ki a helyet.

Gyűjtőcsomagolás

Megkönnyíti az árukezelést, nyilvántartást és raktározást. Azonos fajtájú és minőségű csomagolási egység összességét jelenti. Nagyfogyasztói csomagról akkor beszélhetünk, ha azonos mennyiséget, de nem azonos darabszámot tartalmaz az egység. Egyszeri fogyasztásra szánt termékek (kockasajt, hordfüles üdítők) esetében gyakran találkozhatunk ezzel a megoldással.

Fogyasztói csomagolás

Szállításra önmagában többnyire alkalmatlan, ideiglenes védőcsomagolás, melynek célja az értékesítés segítése, a vásárlói döntés manipulálása, valamint a reklámhatás növelése. Az esztétika és a könnyű kezelhetőség élvez prioritást.

Védőcsomagolás

A termék védelmét szolgáló, a mechanikai hatások ellen védő csomagolástípus, melyet a szállítói vagy fogyasztói csomagoláson belül is használhatnak. Élelmiszereknél védőgázokat alkalmaznak, hogy meggátolják a termék oxidációját, elszíneződését, öregedését.

Az egyes csomagolóanyagokról

Papír

A papír alakú csomagolóanyagokkal szemben alapvető elvárás a semleges kémhatás, a szagtalan kialakítás és a megfelelő szilárdság. Elsősorban olcsósága, kis tömege és kiváló nyomtathatósága miatt kedvelt csomagolóanyag. További előnye, hogy remekül újrahasznosítható, így igazán környezetbarát megoldást jelent (Európában a papír alapú csomagolóanyagok újrahasznosítási aránya 30-50% között mozog). A kartondobozok esetében további pozitív tulajdonság, hogy széthajtva szállíthatók, így a logisztikai költségek kedvezőbbek.

A papír hátránya, hogy nedvesség hatására a szakítószilárdság jelentősen csökken, valamint, hogy a szag- és légáteresztése gyengébb, mint más csomagolóanyagoké.

A papírokat vastagságuk illetve gyártási módjuk szerint csoportosítjuk: papír (180 g/m2 alatt), karton (180-400 g/m2), lemez (400 g/m2-nél nehezebb). Gyártási mód alapján kezeletlen és kezelt papírokat különböztetünk meg. A kezeletlen csomagolópapírok közé tartozik  a finom-, a középfinom-, a közönséges, az újrahasznosított, a barna, illetve a selyempapír. Kezelt papírokat főleg az élelmiszeriparban használnak, ahol a higiénia és egészségügyi megfontolások élveznek elsőbbséget.

Fém

A csomagolástechnikában a fehér- és feketelemezt, valamint az alumíniumot használják legnagyobb mennyiségben. A fém csomagolóanyagokat előszeretettel használnak a cégek, hiszen remek aromazárók, hosszú időn keresztül védik a terméket és biztonságosan szállíthatók. Könnyű kialakításuk és egyszerűen logózható felületük miatt szinte bármilyen áru esetében szóba jöhetnek.

Hátrányuk a viszonylag magas áruk, valamint a korrodálódásra való hajlamuk. Bizonyos termékek esetében hátrányt jelenthet, hogy a fém nem átlátszó, így az áru nem látható a csomagoláson keresztül.

A legelterjedtebb és legszélesebb körben használt fém alapanyag az alumínium, melyet általában fehérlemezből készítenek. A konzervdobozok kivétel nélkül ónréteggel bevont, hengerelt vaslemezből készülnek. Mind a fehér- mind a feketelemezeket vékony lakréteggel kezelik (vernírozás), mely védi az árut a csomagolóanyag bejutásától, ill. megakadályozza a fém korrózióját.

Műanyag

A modern csomagolástechnika elképzelhetetlen műanyag nélkül. A teljesség igénye nélkül ebből az anyagból készülnek a strech fóliák, ragasztószalagok és a légpárnás fóliák is. A vegyi úton előállított óriásmolekulákból álló anyag előnyei: minimális tömeg, kiváló aromazárás, egyszerű megmunkálás, kedvező ár. A környezetre gyakorolt káros hatása ugyanakkor tagadhatatlan és komoly problémákat vet fel.

A csomagolóanyagok gyártása során leggyakrabban használt műanyagok:

 • a poliészter (PES)
 • a polietilén (PE, HDPE, LDPE)
 • a polietilén -tere-ftalát (PET)
 • a polipropilén (PP)
 • a polisztirol (PS)
 • a polivinilklorid (PVC)
 • politejsav (PLA)

Üveg

A kemény, törékeny anyag rendkívül elterjedt a csomagolástechnika világában. Kedvező tulajdonságai miatt az élelmiszeriparban is előszeretettel használják. Átlátszó, így a tárolt termék állapota könnyen nyomon követhető. Szinte semmilyen anyaggal nem lép kémiai reakcióba, így biztosított a megfelelő higiénia. Könnyen tisztítható és formázható, emellett környezetbarát is. Ami a negatívumokat illeti, elsősorban a törékenységet és a viszonylag magas saját tömeget kell kiemelni.

Felhasználási mód alapján konzerv-, sör- és boripari üvegeket különböztetünk meg, melyek lehetnek kis, közepes és nagy űrtartalmúak, szűk vagy széles szájúak.

Fa és textil

A fa könnyen megmunkálható, rugalmas és a behatásoknak remekül ellenálló csomagolóanyag, ugyanakkor a vizesedés komoly károkat okozhat benne. Leginkább hordók és ládák készítésére használják. A nád, gyékény, fűzfavessző általában csak díszítő szerepet kap a csomagolásban.

Textil alapanyagok közül csomagolásra főleg lent, kendert, jutát és pamutot használnak. A mezőgazdaságban találkozhatunk vele legnagyobb mennyiségben, ahol zsák formában hasznosítják.

A csomagolás és a környezetvédelem

Az Európai Unió 1996-ban elfogadott, a csomagolóanyagok környezeti hatásainak mérséklésére vonatkozó irányelvei az alábbiak:

 • energiatermelési hasznosítás
 • megelőzés
 • újrahasználat
 • újrahasznosítás
 • végső tárolás

Minden csomagoláson fel kell tüntetni:

 • a csomagolóanyag élettartamára vonatkozó információkat
 • az esetleges veszélyes összetevőket
 • az újrahasznosítási lehetőségeket
 • ezen kívül a csomagolóanyagban előforduló ólom, kadmium, higany és króm mértéke is felső határhoz kötött

A különböző csomagolóanyagok környezetre gyakorolt hatása sokat kutatott és igencsak szerteágazó téma. Az egyre növekvő fogyasztás következtében lényegében hulladék invázióról beszélhetünk a 21. században. A nagy mennyiségű hulladék környezetbarát ártalmatlanítása jelen pillanatban megoldatlan probléma. A fejlett országokban a csomagolási hulladékot másodnyersanyagként próbálják hasznosítani, ezzel is csökkentve a környezeti terhelést.

Az alábbi táblázat néhány csomagolt termék környezetszennyezési értékét mutatja:

Termék

Csomagolás típusa

Környezetterhelés

Tej

PE zacskó

17

Tetra Brik doboz

90

Vaj

LPDE tégely (alufólia)

46

LPDE tégely (papír)

12

Kávé

Nescafe (szűrős)

824

Zacskó, papír, PVC (szemes kávé)

62

Aludoboz

106

Üdítőital

Palack

108

Papír, PE zacskó

28

 

Sajnálatos módon a reklámkampányok során nem ritka, hogy a termékeket egyre drágább és díszesebb csomagolással látják el, sok esetben ráadásul többszörösen. Ez az eljárás - amellett, hogy feleslegesen megdrágítja a termékeket - környezetvédelmi aggályokat is felvet. A csomagolásnál törekedjünk az egyszerűségre és praktikumra; vékonyabb falú, ám tökéletes védelmet biztosító csomagolóeszközzel igazán sokat tehetünk a bolygó jövőjéért!

Webáruház készítés